2020, anul banilor ”la pușculiță”: până și românii au pus mai mulți bani deoparte, față de anii trecuți
În contextul în care numărul celor care s-au dus în concediu în 2020 a fost mai mic, iar cheltuielile au scăzut pentru că oamenii au stat mai mult în casă, numărul celor care au făcut economii a fost mai mare ca niciodată, la fel ca sumele puse ”la pușculiță”.
Deși multe industrii s-au dus în cap, mulți oameni și-au pierdut locul de muncă și au stat în șomaj, pandemia se pare că vine cu o veste bună pentru disciplina financiară a oamenilor. Probabil din cauza faptului că sunt mai conștienți ca niciodată că ceva poate să meargă prost, consumatorii din Europa Centrală și de Est au pus mai mulți bani deoparte în 2020, față de anii trecuți. Date din spatele acestui studiu au fost colectate de Erste Group.
Românii au economisit lunar aproximativ 59 de euro în 2020, cu 6% mai mult decât în 2019. Dincolo de asta, aproximativ o treime dintre români sunt cât se poate de optimiști în privința situației lor financiare și cred că este mai bună în ultimii 2-3 ani decât înainte.
La nivelul Europei Centrale și de Est, în 2020, deși situația financiară a oamenilor s-a deteriorat, conform sondajului realizat de Erste Group, aceiași oameni au fost semnificativ mai chibzuiți cu cheltuielile. Nesiguranța i-a făcut pe aceștia să facă un efort în plus când vine vorba de economii, de a pune bani deoparte.
În mod previzibil, abilitatea de a pune bani deoparte variază de la o țară la alta, dar românii au fost destul de aproape de vârful piramidei, dacă ne luăm după creșterea față de 2019. Concetățenii noștrii au strâns cu 6% mai mult decât în urmă cu un an, fiind depășiți doar de cehi și sârbi, cu o creștere de 9%. Mai jos decât noi s-au aflat ungurii cu 3%, slovacii și croații cu o creștere de 2%.
Dacă vorbim însă de cifre exact, bani reali, slovacii au pus în medie deoparte 113 euro pe lună, urmați de cehi cu 109 euro, unguri și croați cu 63 de euro. Sârbii se află pe ultimul loc, după români, cu 44% puși deoparte.